Motioner

Alla medlemmar kan påverka genom att skriva motioner till kongressen. Läs mer om hur det fungerar här.

Perioden för att skriva och lämna in motioner är över för denna gång. Motionsdatabasen är stängd men du kan fortsatt se filmer och annan information om hur du skriver motioner.


Vad är en motion?

En motion är ett eller flera förslag till beslut om vad HRF:s kongress ska tycka eller göra i en viss fråga. Alla som är medlemmar i HRF kan skriva en motion, enskilt eller tillsammans. En motion kan handla om frågor som berör arbetsplatsen eller HRF som organisation.

Jag vill skriva en motion – hur gör jag och när?

Fram till 29 april kan du som medlem lämna in motioner här på kongresswebben, Du kan också lämna in en motion via din lokala avdelning. Olika avdelningar har olika sista inlämningsdatum. Efter det behandlas alla inkomna motioner.

Här lämnar du in och registrerar din motion.

Här hittar du information om hur du skriver en motion

Så skriver du en motion (film)

Så skriver du en motion (presentation)

Vad händer sen?

Motionen passerar alltid två instanser i förbundet innan kongressen: avdelningsstyrelsen och förbundsstyrelsen. Avdelningsstyrelsens uppdrag är att fatta beslut om motionen ska skickas till förbundsstyrelsen som enskild motion eller som avdelningsmotion. Avdelningsstyrelsen ger sitt yttrande över motionen genom att ställa sig bakom, tillstyrka eller avslå motionen. Vid avslag går motionen in som enskild motion.

Oavsett hur många som står bakom en motion behandlas den på samma sätt under kongressdagarna. Den egentliga skillnaden är att det är lättare att få med dig fler av kamraterna på kongressen om de kan se att det är många som står bakom förslaget redan innan kongress.

Förbundsstyrelsen har i uppdrag att skriva utlåtande med förslag till beslut till varje motion. Det är dessa utlåtanden som kongressen sedan ska ta ställning till.